A szelén két alapvető tulajdonsága a kitűnő antioxidatív
hatása és az a jótékony képessége, hogy a nehézfémeket magához köti. Mindkét
funkció védi a testi sejteket a szabad gyökök támadásától, és erősíti a
szervezet védekezőképességét. Így a kielégítő szelénellátás nagyon sok
betegségtől megóvhat. Sajnos azonban ma a legtöbb embernek messzemenő
következményekkel járó, nyilvánvaló szelénhiánya van.
Elterjedt a szelénhiány
A szelén egy esszenciális nyomelem, ami azt jelenti, hogy
egyrészt létfontosságú, másrészt csak nyomokban van rá szüksége a
szervezetünknek. Mindenesetre ezt a csekély mennyiséget rendszeresen be kell
vinni a táplálékon keresztül, mivel a szervezet a szelént nem képes maga
előállítani. Kizárólag a növények képesek a föld mélyén található szervetlen
szelént a gyökereiken keresztül felvenni és tárolni. Mi végül ezeknek a
növényeknek a fogyasztása révén jutunk szerves szelénhez, és így fedezhetjük
szervezetünk szelénszükségletét. Ennek előfeltétele azonban, hogy a növények
szelénben gazdag talajban fejlődhessenek. Ma azonban ez ritka eset, mert Közép-
és Észak-Európa számos területén, valamint a világ sok más régiójában a talajok
ijesztően szegények szelénben. Mivel az emberek szelénben szegény növényeket
fogyasztanak, nem csoda, hogy a szelénhiány általánosan elterjedt jelenség.
A szelén nélkülözhetetlen az egészséghez
A szelén különböző koncentrációban szervezetünk minden
szervében és szövetében megtalálható. Szelénhiánynál automatikusan a szelénkészlet
újrafelosztására kerül sor. A kevés rendelkezésre álló szelén elsősorban azokba
a szövetekbe és szervekbe épül be, amelyek a létfontosságú funkciók
fenntartását szolgálják. Ide tartozik főként a hipofízis, a tobozmirigy, a
pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a hasnyálmirigy és a mellékvesék. De a nemi
szerveket és a központi idegrendszert is feltétlenül el kell látni szelénnel,
hogy megfelelően működhessenek. Ez világossá teszi, milyen fontos a szelén
minimálisan szükséges mennyisége ellenére a szervezet egészségének
megőrzéséhez.
A szelén védi az összes sejtet
A szelén a legfontosabb antioxidánsokhoz tartozik, amelyek a
szervezetet védik a veszélyes szabad gyököktől. A szabad gyökök először a
sejtfalakat támadják meg, majd a sejt belsejébe jutnak, végül elpusztítják az
egész sejtet. Ez a legkülönbözőbb betegségek kezdete. A szembetegségek, a
szív-érrendszeri betegségek és a daganat éppúgy ide tartozik, mint a szklerózis
multiplex és a Parkinson-, az Alzheimer-kór és sok egyéb. A krónikus
gyulladásos folyamatokkal együtt járó betegségeket – mint amilyen pl. az
ízületi gyulladás, a fekélyes vastagbélgyulladás, a pajzsmirigygyulladás stb. –
a szabad gyökök tartják fenn, mivel újra és újra új gyulladásokat váltanak ki.
Így fedezhetjük szelénszükségletünket
Integráljunk étrendünkbe lehetőleg sok szelénben gazdag
élelmiszert. A legjobb növényi szelénforrásokhoz tartozik a paradió, a
kókuszdió, a kókuszolaj, a kókusztej, valamint a szezám. De a hüvelyesek, a
fokhagyma, a vargánya, a napraforgómag, a köles és a teljes kiőrlésű termékek
is jó szelénforrások. Az állati eredetű táplálékok közül a marha-, borjú- és
csirkehús, a tojássárgája, a hering, a homár, a tonhal és a pisztráng számít jó
szelénforrásnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése