BEMUTATKOZÁS

Sok szeretettel köszöntöm az idelátogatókat! Blogomat újra nyitottam és folyamatosan töltögetem, amennyire a munkám és a családom mellett időm engedi.
Tartalmát tekintve próbálok belevinni mindenből egy keveset.
Érdeklődési köröm elég sokirányú, sok mindent szeretek kipróbálni. Vonzódom a természethez, képeimet leginkább ebben az irányban szerkesztgetem.
Remélem, jól fogod majd érezni Magad és megtisztelsz még a látogatásoddal!
Baráti üdvözlettel: Erzsi

Köszöntő






2013. január 23., szerda

Gregor József - A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze



(Rákosliget, 1940. augusztus 8.Szeged, 2006. október 27.) magyar operaénekes (basszus.

Gregor József vegyésznek készült, nem akart énekes lenni, de tíz éven át tanult hegedülni. Felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ének tanszakára, de a maga sajátos és nem mindig a jó modor diktálta stílusa miatt mindkét iskolájából, a konzervatóriumból és a Zeneakadémiáról eltanácsolták. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Rösler Endre volt a mestere. 1963-ben Szegedi Nemzeti Színházba ment próbaéneklésre, itt figyelt fel tehetségére és énektudására színházigazgató, aki biztatta, hogy képezze a hangját, s azonnal szerződtette. 19641988 között Szegedi Nemzeti Színház énekese. Közben a Magyar Állami Operaház magánénekeseként is működött. (Kezdetben motorkerékpáron tette meg oda-vissza az utat.)Két évig a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatának igazgatója. Tizenöt éven át énekelt különböző külföldi színpadokon. Páratlan színpadi ösztönével és csalhatatlan társadalompszichológiai érzékével már hetekkel a bemutató előtt kibérelte magának a címlapokat, amikor közölte, hogy a munkát egy forintért vállalta. A Szegedi Nemzeti Színház siralmas anyagi helyzete indokolta a spórolást. A minihonor piárötletként is bevált. Így el lehetett érni, hogy egy operabemutató a műfaj iránt nem érdeklődő emberek körében is közbeszéd tárgya legyen. A gárdonyi kis nyaralóban szívesen időzött, sokszor innen járt fellépni is, Pestre, Szegedre. Gárdonyban nagyon szeretett tanulni. Hajnalban kiült a teraszra, nézte a kertet, memorizálgatott és élvezte a nyugalmat, a csendet. Ez jelentette számára a legnagyobb kikapcsolódást. Gregor József 2006 szeptemberében bejelentette: nem vállal több fellépést, sem színházban, sem koncerten. Egy hónappal később, október 22-én Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetésben részesült, amelyet állapota miatt felesége vett át. Súlyos betegséget követően 2006. október 27-én hunyt el. A szegedi Belvárosi Temetőben nyugszik.


4 megjegyzés:

  1. Nagy tisztelője vagyok a művész úrnak, örülök, hogy írtál róla.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm! Nekem is kedvencem.

    VálaszTörlés
  3. Ismét szép, tartalmas, hasznos a feljegyzésed Erzsikém. Sajnos veszítjük, az egykori nagy művészeket, de az emlékük marad.
    A kutyusom köszöni a simogatást.

    VálaszTörlés
  4. Sajnos ez így van!
    Bejegyzésed köszönöm!

    VálaszTörlés